OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Yağ Aldırma Hakkında Bilgi – Türleri ve Avantajları

Günümüzde, hakkında birçok yanlışı barındıran liposuction, diğer adıyla yağ aldırma operasyonu vücudumuzda farklı yerlerde biriken yağ tabakasının yok edilmesine yardımcı olur. Liposuction kelimesinin kökeni Latinceden gelmekle beraber vücutta bulunan fazla yağlar yerine yağ hücrelerinin alınmasıyla gerçekleşir. Bu ince yardım aslında yağ aldırmak isteyenler için önemlidir. Nedeni ise ergenlik çağından sonra yağ hücrelerinin değişmemesidir. Kilo alma olayı ise bölgelerde olan yağ hücrelerine bağlıdır. Yağ aldırma işlemi vücudun karın, kalça, uyluk, kol ve boyun bölgelerine uygulanır. Tek seferde 2. 5-4. 5 litre yağ alınabilir. Fakat daha fazla yağ alan cerrahlarda bulabilmeniz mümkündür. Yağ aldırma işlemi 1-3 saat arasında gerçekleşir. Her türlü ameliyatlarda risk olacağı gibi yağ aldırma ameliyatında da risk vardır. Bunlar kan birikimi, morarma, uyuşma vb. diğer rahatsızlıklardır. Ameliyat öncesi gereken testler uygulanır. Yağ aldırma ameliyatı kişiye uygunsa doktorun talimatları ile işlem öncesinde-sonrasında sorunsuz bir şekilde atlatır.

Yağ Aldırma(Liposuction )Nasıl Yapılır?

  • Yağ aldırma ameliyatı aldırma öncesinde gerekli testler yapılır.
  • İşlem öncesinde vücuttan yağ aldırma operasyonu olacak bölge işaretlenir.
  • Hastaya anestezi uygulandıktan sonra steril bir ortamda işlem başlanılır.
  • Steril bir sıvı çözelti işleme alınacak bölgeye enjekte edilir. Böylelikle o bölgede daha az acı ile beraber kan damarlarını daraltıp, kanamayı önleyen epinefrin(adrenalin ilaç), fizyolojik serum(tuzlu su)ve bikarbonat bulunur. Enjekte edilen sıvı sayesinde cilt uyuşur ve sertleşir.
  • Cilde küçük kesikler atılarak vakum makinesine bağlı kanül yerleştirilir. Yağı parçalayıp, vakumlatabilmek için vakum borusu ileri geri olacak şekilde hareket ettirilir.
  • Böylece fazla kan ve sıvı boşaltılır. Ameliyattan sonra ödemi önlemek için istenilirse kesikler açık bırakılabilir.
  • İşlem bittikten sonra hastaya dikiş atılır. Ameliyat uygulanan bölge bandajla sarılır.
  • Olabilecek komplikasyonlara karşı genelde hasta bir gün gözetim altında kalır.

Liposuction Türleri

  • Tümesan(Şişirme) Liposuction

Ameliyat öncesinde o bölgeye şırınga ile enjekte edilir. Daha sonra o bölgeye küçük kesik atılır. Yağı alabilmek için ince bir tüp ile o bölgeye girilir. Makine başlatılarak parçalanan yağ parçaları ince boru yardımıyla çekilir. Gene anestezi uygulanmadıysa gözetim altına alınmaya gerek duymaz.

  • Lazerle Liposuction(Lal)

Bu bölgeye sıvı enjekte edildikten sonra yağ tabakasını yumuşatmak için lazer enerjisi diğer bir adıyla ışık dalgaları uygulanır. Uygulanan bu işlem sonrasında yağlar ezilerek o bölgeye kesik atılır. Kesikten içe doğru kanül yerleştirilerek yağ alma işlemi başlanır. Gerektiği takdirde deriyi sıkıştıran ayrı bir dalga boyu kullanılır. Ameliyat sonrasında şişlik, morluk, kızartı gibi durumlar gerçekleşir.

  • Ultrasonik Liposuction

Bu işlemde önceden belirtilen bölge işaretlenir. Cildin sertleşmesi için sıvı enjekte edilir. Küçük kesik içerisine ses dalgaları yayan yani başka bir deyişle ultrasonik enerji metal çubuğa bağlı kanül yerleştirilir. Böylelikle yağ duvarları parçalanarak yağ alımı kolaylaşır. Bu işlemin pek çok avantajı vardır.

  • Dalgalanma ve çöküş daha azdır.
  • Daha geniş yüzeylere uygulanabilir. Bununla beraber yüzeysel, derin, orta alanlara uygulanır.
  • İşlem sonrası cilt daha kolay toparlar.

Avantajları olduğu kadar dezavantajların da vardır. Bunlar şöyle belirtilir;

  • Yağ alma işlemi her ne kadar güzel ve başarılı sonuçlansa da deri sıkılaştırmada istenilen sonuç elde edilemeyebilir.
  • Ultrason enerjisinden dolayısıyla ciltte veya dokularda yanık oluşma ihtimali az da olsa bulunur.

Ameliyat Sonrası

Liposuction ameliyat sonrasında çıkarılan yağ miktarına göre bakım, enfeksiyon gibi durumlar değişebilir. Doktorun vereceği talimatlarla beraber gündelik hayata geçiş birkaç gün içinde tamamlanır. Sigara, alkol vb. tarzı şeylerden vücut iyileşene kadar uzak durmak daha rahat ve acısız iyileşme olanağı sağlar. İşlem sonrası istediğiniz sonucu görebilmek için 4-5 hafta beklemelisiniz. Bu süre 6 haftaya kadar çıkabilir. Kilonuzu koruduğunuz takdirde sonuçlarla karşılaşmanız mümkündür. Hatta kalıcı sonuçlara ulaşmanız bile mümkündür.

Yağ Aldırma Ameliyatları Ne Kadardır?

Fiyat ortalamaları illere göre farklılık gösterebilir. . İstanbul’da 8000-25. 000 TL arası İzmir’de 10. 000-25. 000 arası değişmektedir. Gerçek fiyat için uygun bir doktor bulmalı ve yüz yüze görüşmelisiniz. Bu tarz ameliyatlarda güvenilir doktorlar bulunmadığı takdirde işlem hayal ettiğiniz gibi olmayabilir.