OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Ultrasonik Burun Estetiği

Burun estetiğinde son yıllarda cerrahi alandaki teknolojik gelişmeler burun estetiğinin son derece kolay ve zahmetsiz bir süreç olmasını sağlamıştır. Ultrasonik burun estetiği eski muhafazakar yöntemlere göre hem plastik cerrahın işini kolaylaştırırken, hem de ameliyat sonrası hastanın iyileşme sürecini konforlu hale getiriyor.

Piezo sistem olarak adlandırılan bu yöntemle cerrah  eski büyük el aletleri yerine ultrasonik elektirikli hassas küçük başlıklarla kemik dokuyu kırmadan adeta bir heykeltraş gibi kemiğe şekil verebilmektedir. Bu yöntemle kontrolsüz kemik kırılmalarının önüne  geçilir. Ultrasonik piezo sistemin bir diğer avantajı ise kemikte istenilen şekli vererek çalışırken yumuşak dokuya geldiğinde sistemin  çalışmayı durdurmasıdır.Bu da plastik cerrahın  istemeden dokuya zarar  vermesini engeller. Eski muhafazakar yöntemlere bakıldığında ,büyük kemikleri kırarken istemeden de olsa komşu dokuların hasar görüyor olması nedeniyle özellikle gözlerde morluk ve şişlik oluşumu fazla oluyordu. Ultrasonik piezo sisteminde dokuda oldukça hassas ve kibar çalışıldığından  morluk ve şişlik  oluşumunun neredeyse hiç olmadığını görmekteyiz.

Burun estetik ameliyatında, buruna istenilen şeklin verilebilmesi için çoğu zaman kemik yapıların törpülenmesi ya da düzenli bir şekilde kırılarak, yeniden pozisyonlandırılması gerekir. Kemiğe yapılan bu işlemler tıbbi literatürde hump rezeksiyonu, madian osteotomi ve lateral osteotomi olarak isimlendirilir. Klasik yaklaşımda Ameliyat sırasında kemiklerde oluşturulan kontrollü kırık hatları osteotom adı verilen bir keski ve çekiç kullanılarak yapılır. Burun estetiği sonrası burun kenarından başlayıp göz çevresine kadar uzanan ve bazen oldukça şiddetli olabilen morarmaların en önemli nedeni kemiklere yapılan bu manevralar ve manevralar sırasında çevre yumuşak dokuda oluşan kanamalardır.

Ultrasonik sistemle  burun estetiği  yaparken diseksiyon geniştir ve lateral osteotomi yapılacak sahayı cerrahın görmesi gerekir,yani cerrah işlem yaptığı sahayı görür.Buda revizyon ihtiyacının yaşanmaması demektir.

Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalınır, buruna ince   silikon yaprak   tamponlar  konur bu tamponlar hastanın nefes alış verişini engellemez.

Beş gün sonra tamponlar alınır,hasta normal yaşamına dönebilir.