OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Orta Yüz Germe Nasıl Yapılır?

Orta yüz bölgesi, gözlerin alt kısımlarında, burnun yan taraflarında yer alan yüzün merkez kısmıdır. Orta yüz bölgesinde yaşlanma süreci ile beraber hacimde kayıp ve aşağı noktalara doğru bir sarkma gerçekleşir. Bu durumun sonucunda göz kapağı ve yüzün merkez noktalarının görünümü olumsuz bir şekilde etkilenir. Orta yüz germe, bu konu da en çok tercih edilen işlemlerden birisidir. Kısaca, yüzün orta kısmında doğru bir şekilde germe işleminin uygulanması demektir. Göz kapağı, yanak, ağız etrafında oluşan yoğun çizgiler ve de elmacık kemikleri orta yüz germe ameliyatı içerisinde yer almaktadır. Tüm bu bölgelere uygulanmakta olan germe ameliyatları, insanlar tarafından en çok tercih edilen uygulama bölgeleridir.

Orta yüz bölgesi, gözlerin alt kısımlarında, burnun yan taraflarında yer alan yüzün merkez kısmıdır. Orta yüz bölgesinde yaşlanma süreci ile beraber hacimde kayıp ve aşağı noktalara doğru bir sarkma gerçekleşir. Bu durumun sonucunda göz kapağı ve yüzün merkez noktalarının görünümü olumsuz bir şekilde etkilenir. Orta yüz germe, bu konu da en çok tercih edilen işlemlerden birisidir.

Kısaca, yüzün orta kısmında doğru bir şekilde germe işleminin uygulanması demektir. Göz kapağı, yanak, ağız etrafında oluşan yoğun çizgiler ve de elmacık kemikleri orta yüz germe ameliyatı içerisinde yer almaktadır. Tüm bu bölgelere uygulanmakta olan germe ameliyatları, insanlar tarafından en çok tercih edilen uygulama bölgeleridir.

Ameliyatın Yaşlanma Belirtileri Üzerindeki Etkisi

Alınan sonuçlardan yüksek oranlarda başarı sağlanır. Yerleşim dizilişi nedeni ile orta yüz bölgesi, en fazla alt göz kapağı ile işlevsel ve estetik bir etkileşim içerisine girer. Bu bölgenin anatomisinde bireysel açıdan farklılıklar görülebilir. Elmacık kemiği anatomisi, bireysel farklılıklar ele alındığında bu ameliyat için en önemli bölgelerden biridir.

Kemik yapının kuvvetli olduğu bireyler, orta yüz yaşlanma durumuna karşı güçlüdürler. Kemik yapısı açısından daha zayıf ya da yumuşak dokunun kemiğe tutunma direnci düşük olan bireylerde orta yüz yaşlanması yaygındır. Yaşlanma ile birlikte gerçekleşen orta yüz bölgesindeki hacim kayıpları ve sarkma olan bölgeler, orta yüz germe ameliyatları ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Orta Yüz Germe Ameliyatı Neden Yapılır?

Elmacık kemiği üstünde bulunan dolgun görüntüde kayıplar ve yüzün düz bir görüntüye sahip olması pek çok insanı rahatsız eden bir durumdur. Yaşın ilerlemesi veya genetik faktörlere bağlı şekilde meydana gelen yanaklarda sarkma, göz kapağı ile burun arasında bulunan gölgede çukur ve ağız kenarındaki kırışıklıkların artış göstermesi gibi durumlarda, orta yüz germe ameliyatı uygulanır.

Yüzün birçok hassas ve estetik gerektiren noktası için uygulanan bu operasyonlar etkili sonuçlara ulaşmaya yardımcı olur. Orta yüz germe ameliyatı ile ilgili bölgede bozulmuş hacim dağılımında bir denge sağlanarak sarkan dokulara daha genç bir görüntü vermek amaçlanır. Orta yüz bölgesinde bulunan dokular kemik zarının alt kısmından serbest bırakılır.

Orta Yüz Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kemik üzerinden serbest kalan yumuşak dokuların, yukarı istikamette veya hafif yukarı ve çapraz olacak biçimde hareketlendirilmesi sağlanır. Daha sonra istenilen pozisyona uygun olacak bir biçimde işlem yapılır. Gene anestezi ile birlikte iki ile üç saat arasında süren orta yüz germe ameliyatı, çoğunlukla hastanede yatış gerektiren bir operasyondur.

Orta yüz germe ameliyatı için en uygun yaş aralığı otuz ile elli yaş arasıdır. Sıklıkla tercih edilme nedeni ise alt göz kapağı ve yanakta olan yaşlanmanın kişinin yaşına göre oldukça ileri seviyelerde gözlenmiş olmasıdır.

Orta Yüz Germe Ameliyatının Tercih Edilme Nedenleri

Orta yüz germe ameliyatını çoğunlukla alt göz kapağının görsel açıdan uzadığı, torbaların oldukça belirgin halde bulunduğu ve yanak kitlesinin hacim bakımından düşük ve aşağıda kaldığı durumlarda uygulanır. Orta yüz germe ameliyatına hazırlık yapılırken, doktorunuzu tıbbi özgeçmişiniz ile alakalı bilgilendirmelerde bulunmanız gerekir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanımı durumu bulunan hastalarda bu ilaçların ameliyata girmeden yaklaşık bir hafta öncesinden kesilmesi gerekir. İnsanlar yaşlandıkça yüz yapıları da esnekliğini kaybederek gevşemeye başlar. Yaşlanma belirtileri vücutta ilk gösterilmeye başlandığı zaman, orta yüz bölgesinde yoğun bir şekilde görülür. Dokularda yaşanan azalma, yerçekimi, dokular arasında bulunan bağların giderek zayıflaması gibi belirtiler orta yüz yaşlanmasını gösterir.

Orta Yüz Germe Ameliyat Yöntemleri

Alt göz kapağında yoğun çizgi ve kırışıklıkların oluşması, yanağın alt kısmında ve çene altında yuvarlaklaşma, yüzde bulunan dokuların katlanmış bir biçimde görünmesi, ağız ile burun kenarlarında yoğun çizgilerin oluşması gibi durumlarda orta yüz germe ameliyatı oldukça başarılı sonuçlar verir. Orta yüz germe işlemi yıllar içinde farklı yöntemleri içinde barındıran geniş işlemleri kapsar.

Orta yüz germe işlemi, yüz gençleştirme yöntemleri arasında en etkili ve kalıcı çözüm sağlayan ameliyatlardan biridir. Endoskopik işlemde şakak üzerinde üç santimetrelik bir kesi atılır. Ardından derinin alt kısmından orta yüze doğru uzanan aletler yardımıyla işlem gerçekleşir. Bu işleme bazen ağız içerisinden yapılan küçük bir kesi de ilave edilebilir.

Orta Yüz Germe Ameliyatından Sonraki Süreç

Fazla yağların alınması ya da gerekli olan bölgelere yağ takviyesi yapılması, gevşek bir yapıda bulunan ve sarkmalar meydana gelen bölgeler yüz germe işlemi ile çok daha iyi bir konuma getirilir. Diğer yöntem ise alt gözkapağı estetiğinde olduğu gibi kirpiğin alt kısmından bir kesi atılır. Orta yüz bölümünü doktor daha rahat bir şekilde görerek şekillendirme yapar. İşlemden önce kan testleri yapılır ve anestezi için hazırlıklar yapılır.

Ameliyattan sonra da yaklaşık altı saat herhangi bir şey yemenize izin verilmez. Ancak bu süreler doktor tarafından belirlenir. Soğuk uygulama ile yüzde şişme yaşanması minimum seviyelere indirilir. Yüz gerdirme ameliyatının devamındaki ilk gece şişlik ve morlukların beraberinde hafif bir ağrının da yaşanması beklenebilir.

Ameliyattan Sonra Ciltte Gözlenen Durumlar

Genellikle bir gece hastanede kalan kişi, ertesi gün taburcu edilir. Yüz germe ameliyatından sonra cilt altı dokuda kan ve çeşitli sıvı birikmelerinin boşaltılmasını sağlamak için küçük boyutlarda tüpler yerleştirilir. Bu tüpler en geç kırk sekiz saat gibi bir zaman diliminde alınır. Birinci gün sonunda sargılar açıldığı zaman deride birtakım renk değişiklikleri ve geçici olarak asimetrik görüntüler oluşabilir.

Fazla bir şişlik beklenmez ancak kişinin cilt yapısı hassassa normal karşılanabilir. Oluşan şişlik genel olarak 48-72 saatte minimum seviyeye iner. Şişlik ve morluklar birkaç haftalık süre geçtikten sonra önemli ölçüde kaybolur. Deri de rengin düzelmesi için iki hafta kadar beklenmesi uygundur.

Orta Yüz Germe Ameliyatı İyileşme Süreci

Yüze dokununca his duyusunda yaşanan kayıp geçicidir. Yaklaşık iki ay içerisinde normal haline döner. Dikişlerin tamamen iyileşmesi için altı ay beklenmesi gerekir. Yüz germe ameliyatı sırasında yüzde bulunan kesiler, birkaç ay oldukça belirgin bir biçimde gözlenir.

Ancak, zaman geçtiğinde ten rengi düzelip kesi izleri kaybolacaktır. Yüz dokusunun tamamen iyileşmesi için biraz zaman gerekir. Yüz şeklinin kesin sonucunu görmek için bu sürenin geçmesi beklenmelidir. Orta yüz germe ameliyatı ile büyük ölçüde yaşlılık belirtileri giderilir ve cilt daha genç bir görünüme kavuşur.