OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Orta Yüz Germe İşlemi Nasıl Uygulanır?

Yüzün orta kısmında bulunan göz kapağı yanak ve ağız çevresinde oluşan çizgiler için uygulanan operasyonu orta yüz germe işlemi denir. Bu işlem elmacık kemiklerine de uygulanarak yapılan bir operasyondur. Yüzde bulunan bu hatlar yer çekimi ve yaşın ilerlemesi ile birlikte sarkabiliyor. Ayrıca torbalanma ve çizgilerin belirginleşmesi de kötü görüntüye sebebiyet verir. Orta yüz germe ameliyatı ile yüzde yer alan tüm bu olumsuzluklar giderilir. Ameliyatı geçiren kişi daha genç bir görünüme kavuşmuş olur. Endoskopik orta yüz germe işlemi endoskop kullanılarak yapılan bir cerrahi operasyondur. Bu işlem klasik yüz gerdirme operasyonlarına göre daha basit ağrısız ve çabuk geçer. Ameliyatta iyileşme ve toparlanma süreci daha hızlıdır. Endoskopik orta yüz germe operasyonu çok daha ileri derecede yaşlılık belirtilerinde tavsiye edilmez.

Orta Yüz Germe İşlemi Kimlere Uygulanır?

Orta yüz germe ameliyatı genel olarak orta yüz bölgesinde problem yaşayan kişilere uygulanır. Sarkması göz kapağı ve burun arasındaki kısmın çukurlaşması problemlerinde bu ameliyat tercih edilir. Ayrıca ağız kenarında yer alan kırışıklıkların giderilmesi amacı ile de yapılan bu ameliyat genel olarak orta yaşlı kişiler tarafından tercih ediliyor. Bu ameliyat gözün altında bulunan kapaktan ya da ağız İçinden bir kesi atılarak yapılır. Ardından kusurlu olan kısımdaki sarkan deriler yukarı asılır ve yüz tekrar şekilli biçimine döndürülür.

Germe İşlemi Ne Kadar Sürer?

Orta yüz germe ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı veya acı duymaz. Bu ameliyatın süresi 2,5 saat ile 4 saat arasında değişiyor. Orta yüz germe ameliyatında yüz bölgesinde yapılacak olan işlemin büyüklüğüne bağlı olarak operasyonun süresi değişebilir. Cildin durumuna bağlı olarak İslam sırasında az oranda cilt çıkarılabilir.

Ancak bu işlem cilt çıkarılmadan da yapılabiliyor. İleri derecede bir sarkıklık durumu yoksa çıkarma işlemi yapılmaz. Orta yüz germe ameliyatında kesi uygulandığı için ciltte çok hafif bir iz kalır. Bu işlemde kesiler saç derisi içerisine zik zak dikişlerle uygulanır. Bu şekilde izlerin daha az belirgin olması sağlanır. Saçlı olan deride kalan ve çok hafif olan izler de dışarıdan pek belli olmaz.

İyileşme Süresi

Orta yüz germe işleminden sonra ciltte hafif bir ödem oluşması ve morlukların meydana gelmesi son derece doğal bir durumdur. Bazı hastalarda ödem ile birlikte hafif şişlikler de görülebilir. Hastanın durumuna bağlı ödem ve şişlik ve çok hafif düzeyde morluklar 2 hafta gibi bir süre içerisinde ortadan kalkar. Çok nadir durumlarda bu süre 3 haftaya kadar uzayabiliyor. Cerrahi müdahaleye bağlı etkilerin tamamen ortadan kalkması genelde maksimum bir ay sürmekte. İşlemi yaptıran hasta 10 gün sonra işine ve sosyal hayatına geri dönebilir.

Ameliyat Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Her ameliyatta olduğu gibi orta yüz germe ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hekiminizin tavsiye ettiği bu hususlara dikkat ettiğiniz sürece kolay bir ameliyat süreci yaşarsınız. Orta yüz germe ameliyatı öncesinde Aspirin ve e vitamini benzeri ilaçlar ve de bitki çayları kesilmelidir. Çünkü bunlar kanama ihtimalini artırabilir. Sigara kullanan kişilerin orta yüz germe ameliyatı işleminden 3 hafta önce sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Yüz germe ameliyatı sonrasında saçlar bir ay boyunca boyanamayacağı için ameliyattan 1 hafta öncesinde boyanabilir Saçların uzun olması ameliyat sonrasında yapılan pansumanları gizlemek bakımından fayda sağlar.

Uygulama Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Orta yüz germe ameliyatından 1 gün sonra Kulak arkasına konulan dren alınır. Ameliyattan sonra yüz bölgesine buz uygulamak iyileşme sürecini hızlandırır. Hasta ameliyattan 2 gün sonra taburcu olur. Taburcu olurken takmak üzere bir güneş gözlüğü gerekebilir. Ameliyattan 2 gün sonra hasta banyo yapabilir. Yüz bölgesinde yaklaşık birkaç hafta hissizlik olması normaldir. Saçlarınızı tararken ya da makyaj yaparken hafif ve kibar hareket edin. Ameliyattan sonra hekiminizin tavsiye ettiği süre boyunca ağır egzersizlerden kaçının. Birkaç ay süre boyunca sauna ve sıcak buhar banyosu gibi aktivitelerden uzak durulması gerekir.