Migren kişinin yaşam kalitesini etkileyen ataklar halinde gelip 2-3 gün hatta bazı durumlarda etkileri bir hafta süren nörolojik bir hastalıktır. Türkiye de kadınların hemen hemen % 22 sinde, erkeklerin % 11 inde görülmektedir. Migrenin kelime anlamı yarım baş ağrısı demektir ve Fransızca kökenli bir kelimedir.
Migren belirtileri nelerdir? Tanı nasıl konulur?
Migren hastalarında birtakım ortak şikayetler bulunmaktadır. Bunlar ışıktan rahatsız olma , ağrı sırasında mide bulantısı olması, sese duyarlı olma ve rahatsız olma , ailede birinci derece akrabalarda kronik baş ağrısı olması , ağrı kesicilerle geçmeyen ve ataklar halinde gelen baş ağrılarıdır. Kadınlarda regli döneminin baş ağrıyı tetiklemesi de görülen şikayetlerdendir. Şiddetli olan her baş ağrısı migren değildir. Gerilime bağlı baş ağrısı çoğu zaman migrenle karıştırılabilir. Bu tip ağrılar 4-6 saat sürer. Nöroloji tarafından migren teşhis edilmedir. Her bireyde migrenin ağrı noktası farklıdır ve çeşitlilik gösterir. Migren çeşitleri : alın migreni , şakak migreni, ense migreni, burun migreni.
Migren hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Migren hastalarının kan şeker değerinin düşmesi halinde ataklar görülebilir. Günde 2-2,5 lt su tüketilmelidir.
Günlük olarak ortalama 20-30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
Ortalama 8 saat uyunmalıdır.
Migreni tetikleyen besinlere dikkat edilmeli ve uzak durulmalıdır.
Migreni tetikleyen besinler nelerdir?
Sigara, alkol, kırmızı şarap, çikolata, eski peynir ,kakao, kafein bulunan içecekler , Doğum kontrol hapı ,konserve, turşu, Aşırı tuzlu yiyecekler gibi besinler.
Migrene dost besinler nelerdir?
Papatya çayı, kereviz elma, melisa çayı, sebze yemekleri, haşlanmış yumurta, kivi gibi besinler.
Migren tedavi yöntemleri nelerdir?
Botoxtan fayda gören hastanın bilimsel olarak bakıldığında kişinin yüz kaslarının aktif olarak çalışamaması sebebiyle rahatladığı düşünülmektedir. Migren ameliyatı beyin ameliyatı değildir. Kapalı bir ameliyattır. Endoskopi altında yapılır. 1cm lik küçük kesiler açılarak yapılır ve bu kesiler scar yani iz oluşturmaz. Tetik noktasına göre ense, alın, şakak, saçlı deriden bir cm lik kesilerle girilir. Ameliyat 40 dk ile 4 saat arasında değişir. Ameliyat tetik noktasına göre değişir. Ameliyat sonrasında ödem ve morluk görülebilir. Ancak kısa süreli ve geçicidir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci kolay olan bir ameliyattır. Kişinin yaşam kalitesi artar migren sebebiyle artık ilaç kullanmaz.