OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Meme Dikleştirme Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Memelerin sarkması kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu duruma sebebiyet vere bilecek birkaç farklı durum olabilmektedir. Bu durumu düzeltmek için genellikle meme dikleştirme operasyonuna başvurulmaktadır. Yaygın olarak uygulanan işlem birçok kadın tarafından tercih edilmektedir. Meme sarkmasına neden olabilecek sebepler genel olarak şu şekilde olmaktadır. Memelerin aşırı büyük olması ve yer çekiminin etkili olması. Yaşlanma ve sık aralıklarla kilo alıp verme durumu nedeniyle memelerde sarkma görülebilir. Doğum sonrasında emzirme nedeni ile sarkma oluşabilmektedir. Yanlış sutyen kullanımı sarkmaya sebep olabilir. Yaşa bağlı olan nedenlerden dolayı derinin içerisinde bulunan süt bezelerinin boşalması sebebi ile de memelerde sarkma görülebilir. Bu nedenlerden dolayı memelerde sarkma görülebilmektedir. Bu nedenlerin gözüktüğü kadınlarda isteği doğrultusunda meme dikleştirme ameliyatı yapılarak memeler eski formuna geri döndürülebilmektedir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Göğüs dikleştirme ameliyatı yaptırmak isteyen kadınların en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de ameliyat gerçekleştikten sonraki süreç olmaktadır. Bu süreç genel olarak hangi yöntemin kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. İşlem yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı maddeler şu şekilde olmaktadır.

  • Yaklaşık olarak 4 hafta kadar sporcu sutyeni giyilmelidir bu sutyen hastanın daha az acı çekmesini sağlayacaktır.
  • Dikişler 15 gün sonra alınabilmektedir.
  • Ameliyattan 24 ila 48 saat sonra kullanılan drenler çıkarılmaktadır.
  • Kullanılan drenler çıkarıldıktan 1-2 gün sonra hasta duş alabilmektedir.

Meme Dikleştirme Ameliyatında Oluşabilecek Problemler Nelerdir?

Her cerrahi operasyona olduğu gibi göğüs dikleştirme operasyonunda da problemler oluşabilmektedir. Fakat bu problemler çok riskli ve zarar verebilecek riskler olamamaktadır. Bu risklerden bazıları şu şekilde olabilmektedir.

  • Operasyon sırasında ya da daha sonrasında kanama, kan kaybı, doku içerisinde kan birikmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir.
  • Yaranın iyileşmesi gecikebilir. Ve yaranın olduğu bölgede iz kalabilmektedir. Bu semptomlar genel olarak şeker hastaları ve çok sigara tüketen hastalarda görülebilmektedir.
  • Tedavi sürecine düzenli bir şekilde uyulmaz ise enfeksiyon, iltihaplanma, yara açılması ve dikiş açılması gibi durumlar yaşanabilmektedir. Fakat bunun gibi durumlara kısa sürede müdahale edilerek önlem alınabilmektedir.
  • Ameliyat sonrasında yağ dokusunun parçalanması ve eriyebilmesi mümkün olabilmektedir. Buda ağrıya ve yanma hissine neden olabilmektedir.
  • Ameliyat sonrasında emzirme durumu ameliyatta kullanılan tekniğe göre ve memenin sarkıklık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
  • Operasyon sonrasında iyileşme süreci uzun sürebileceğinden sosyal hayata adapte olunamaya bilmektedir.
  • Ameliyat olduktan sonra bazı şartlarda tekrar sarkma olma riski mevcut olabilmektedir.
  • İşlem sonrasında doğum yapılırsa emzirme döneminden dolayı sarkma görülebilmektedir.
  • Ani kilo değişimlerinde tekrardan sarkma durumu görülebilmektedir. Bu işlem genellikle işlem sonrasında doğum yapmayı düşünmeyen ve ani kilo değişimleri yaşamayan insanlar için önerilmektedir.
  • Meme dikleştirme operasyonunda sadece meme başının altındaki deride işlem yapılacağı için üst bölgede bulunan çatlaklıklarda değişim gözükmeyecektir. Fakat bu çatlaklıklar için ayrı bir operasyon düzenlenebilmektedir.