OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Lipödem Tedavisi

Lipödem lenfatik sistemin bir hastalığıdır. Hastanı kalça uyluk ve bacaklardaki aşırı yağlanma ve sıvı birikmesinden dolayı vücudun alt bölgesi düzensiz yağ birimi görüntüsünde kiloludur. Bazı hastalarda kollarda etkilenebilir. Büyük çoğunlukla genetik olan bu durum özellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. Kişi bu kiloları diyet yada egzersizle veremez ve bu da hastaların kapı kapı gezerek şifa aramalarına neden olmaktadır. Hastalar özellikle bacaklarda ağrı, halsizlik ve yorgunluk hissederler, Bacaklar uyluklar ve kalçadaki düzensiz olan yağ ve sıvı birikintilerinden kişi kendini aşırı selülitli olarak değerlendirip konunun uzmanı olmayan , güzellik salonları ve Medikal Estetik kliniklerine gitmekte ve buralarda çoğu zaman ısılı(radyofrekans,infrared vs.) işlemlerle başlarda sorun çözülür gibi görünse de daha kötüye gitmektedir. Kendisinde aşırı selülit olduğunu düşünen kadınların öncesinde mutlaka, lipödem konusunda deneyimli bir plastik cerrah tarafından muayene edilmesi gerekir.

Lipödem Ameliyatı

Lipödem  lenfatik sistemin bir  hastalığıdır. Hastanı  kalça uyluk ve bacaklardaki aşırı yağlanma ve sıvı  birikmesinden dolayı  vücudun alt bölgesi düzensiz yağ birimi görüntüsünde  kiloludur. Bazı hastalarda kollarda etkilenebilir. Büyük çoğunlukla genetik olan bu durum özellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. Kişi bu kiloları diyet yada egzersizle veremez ve bu da hastaların kapı kapı gezerek şifa aramalarına neden olmaktadır. Hastalar özellikle bacaklarda ağrı, halsizlik ve yorgunluk  hissederler, Bacaklar  uyluklar ve kalçadaki düzensiz olan yağ ve sıvı birikintilerinden kişi kendini aşırı selülitli olarak değerlendirip  konunun  uzmanı olmayan , güzellik salonları ve   Medikal Estetik kliniklerine gitmekte ve buralarda çoğu zaman ısılı(radyofrekans,infrared vs.) işlemlerle başlarda  sorun  çözülür gibi görünse  de  daha kötüye gitmektedir. Kendisinde aşırı selülit olduğunu düşünen kadınların öncesinde mutlaka, lipödem konusunda deneyimli bir plastik cerrah tarafından muayene  edilmesi gerekir.

Lipödemin derecesi hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı hastalarda çok hafif seyreden bu durum, bazı hastaların yürümesini engelleyecek boyutlara ulaşabilir. Bu genetik hastalık hemen daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir. Bu hastalığa hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir. Lipödem çoğunlukla lenfödemle karıştırılabilir. Bacaklarda aşırı şişme ilerleyen seviyelerde lenfödem olabilir  Lipödemde şişlik ayak bileği seviyesinde biterken, lenfödemde şişlikten ayakta etkilenir.Lenfödem Primer ve Skonder olarak ikiye ayrılır.Ayaktan yukarı olan şişlikler Primer lenfödemdir.Uyluktan aşağıya ayaklara kadar olan şişlik ve sıvı birikimlerine ise Skonder lenfödem  denilmektedir.Lipödem de ağrı daha fazla hissedilirken,lenfödem de daha azdır.Lipödem sıklıkla deri altında kanama ve morarmaya sebep olabilir.

Kişilerin Yaşam kalitesini bozan bu rahatsızlık psikolojik olarakta  oldukça rahatsız eden bir durumdur.  Yağlı ve  tuzlu  beslenme,  sigara ve alkol kullanımı ,yorgunluk  hastaların daha çok sıvı tutmasına sebep olur. Öğlen vakti artan sıvı birikimleri, özellikle akşam uyku halinde ise azalabilir. Bu kişilerin özellikle sıvı birikimini engelleyici az yağlı ve az tuzlu beslenmeleri ,alkol ve sigaradan uzak durmaları vücutta sıvı birikiminin azalmasına  destek olacaktır.

Lipödem Ameliyatı Süreci

Bugün için lipödemin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Ancak hastalığın hormonal bir bozukluktan kaynaklandığı tespit edilirse, bu bozukluğun ilaçla tedavisi mümkün olabilir. Lenfödem tedavisinde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, bandajlar ve bası giysileri lipödemde çok az etkilidir. Fakat lipödeme lenfödem de eşlik ediyorsa, lenfödemin söz konusu yöntemlerle tedavisinden faydalanılabilir. Yüzme ve suda yürüme gibi su egzersizleri, eklemlerin üzerindeki baskıyı azaltacağından ve hareketleri kolaylaştıracağından faydalıdır. Lenf damarlarının korunduğu, lipödeme özel uygulanan bir teknikle “liposuction” kullanılır.

Genellikle estetik bir girişim olarak bilinen “liposuction” lipödem tedavisinde de kullanılmaktadır. Ancak bu amaçla uygulanacak “liposuction”, estetik amaçlı “liposuction”dan farklı olup lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü lipödem tedavisi için yapılacak “liposuction”da büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar ve özel “liposuction” kanüllerinin kullanılması söz konusudur. Ayrıca uygun olmayan hastalarda “liposuction”, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipödemin, lipo-lenfödeme dönüşmesine sebep olabilir.

Lipödem Ameliyatı Sonrası

Bir hastada lipödem ve lenfödem birlikte bulunuyorsa, tedavi her iki durum göz önünde bulundurularak planlanmalı ve lenfödem tedavisi için kullanılan lenf drenaj masajları, bandajlar ve bası giysilerinin bu hastalarda ağrıya sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple masaj ve bandaj uygulamaları hastalara özel olarak çok hafif başlanmalı ve hastanın tolere edebildiği ölçüde yavaş yavaş artırılmalıdır. Bu hastalarda lipödem için “liposuction”, lenfödem için de süpermikrocerrahi ameliyatları kombine edilerek başarı sağlanabilir.