OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Lipödem Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Lipödem Nedir? en çok merak edilen soruların başında geliyor. Kalça, bacak ve basende aşırı yağlanma ve kalınlaşma görülmesi anlamına gelmektedir. Aşırı yağlanma sendromu olarak da adlandırılan bu durum, deri altındaki yağların kalınlaşması sonucunda yaşanmaktadır. Lipödemi’de yağ kalınlaşması maalesef ayak bileğine kadar uzanabilmektedir. Bu rahatsızlık ayrıca hastada ciddi ağrılara sebep olmaktadır. Lipödem, en çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. İlk olarak ergenlik döneminde görülen bu rahatsızlık, yaş aldıkça daha fazla ilerlemektedir. Kronik hastalıklar ve hormon bozuklukları ile birlikte de lipödem görülmektedir. Bu hastalığın bir sebebinin ailesel yatkınlıktan kaynaklı olduğunu bilinmektedir. Ayrıca hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. O yüzden rahatsızlıktan kurtulmak isteyenlerin kliniğimizde Lipödem ameliyatı olması gerekmektedir.

Lipödem Nedir?

Lipödem Nedir? en çok merak edilen soruların başında geliyor. Kalça, bacak ve basende aşırı yağlanma ve kalınlaşma görülmesi anlamına gelmektedir. Aşırı yağlanma sendromu olarak da adlandırılan bu durum, deri altındaki yağların kalınlaşması sonucunda yaşanmaktadır. Lipödemi’de yağ kalınlaşması maalesef ayak bileğine kadar uzanabilmektedir. Bu rahatsızlık ayrıca hastada ciddi ağrılara sebep olmaktadır. Lipödem, en çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. İlk olarak ergenlik döneminde görülen bu rahatsızlık, yaş aldıkça daha fazla ilerlemektedir. Kronik hastalıklar ve hormon bozuklukları ile birlikte de lipödem görülmektedir. Bu hastalığın bir sebebinin ailesel yatkınlıktan kaynaklı olduğunu bilinmektedir. Ayrıca hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. O yüzden rahatsızlıktan kurtulmak isteyenlerin kliniğimizde Lipödem ameliyatı olması gerekmektedir.

Genel Olarak Lipödem Belirtileri

Lipödem hastalığı, genetik bir zemini olan sinir, lenf ve damar sistemiyle ilgili bir yağ birikimi hastalığıdır. Lipödem hastalığının oluşmasında etkili sebebin tam olarak ne olduğu anlaşılmamaktadır. Genelde kadınlarda görülen bir rahatsızlık olduğu için ailesel yatkınlık olup olmadığı araştırılmaktadır. Ailedeki diğer kadınlarda da hastalığın görülme sebebinin östrojen (kadınlık hormonu) ile bağlantılı olma ihmali üzerinde durulmaktadır. Bazen de hastanın bir başka rahatsızlığı sonucunda görüldüğü düşünülmektedir. Lipödem vakalarının genel olarak belirtileri ise;

  • İlk başlarda bel ve ayak bileği arasında yoğunlaşmış yağ birikmeleri görülmektedir. Bu durum kişinin kilo alınması ile beraber daha fazla artmaktadır.
  • Bu rahatsızlığın ilk başlarında bile gövde ve bacak arasında bir orantısızlık görülmektedir.
  • Bu rahatsızlığın görüldüğü hastalarda akşama doğru bacaklarda şişkinlik ve ağrı görülmektedir. Fakat gece yatınca bu ağrı ve şişlik sabah uyanıldığında azalmaktadır.
  • Erken dönemlerde yağ birikimleri ufak bezeler şeklindeyken ilerleyen dönemde bu yağ birikimleri vücuttan sarkan yağ kitlelerine dönüşmektedir.
  • Lipödem vakalarında adet dönemlerinde memelerde ağrı yaşanmaktadır.
  • Bir travma durumunda vücutta morarmalar meydana gelmektedir.
  • Hastalarda yoğun yağ birikmesi görüldüğü için yağ tabakaları arasında kan dolaşımı azalmaktadır. Bu durum da yağın parçalanma hızını azaltırken hastalığın ilerlemesine de neden olmaktadır.

Lipödem ameliyatı yukarıdaki durumlar neticesinde ve fiziksel bir muayeneden sonra yapılmaktadır.

Lipödemde Erken ve İleri Evreler

Lipödem nedir sorusunun cevabı, lipödem ergenlikte başlayan ve yaş aldıkça ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle bu rahatsızlığı dört evrede incelemek mümkündür.

  1.  Evre: Cildin yağ dokusunda artma söz konusudur. Ayrıca hipodermiste genişleme görülmektedir. Bu dönemde inci benzeri yağ lobülleri ve cilt yüzeyi düzdür.
  2. Evre: Subkutan yağ dokusu nodüler ya da kitle benzeri bir görünüme sahiptir. Ayrıca deri yüzeyi bu evrede pürüzlü bir yapıya sahiptir.
  3. Evre: Bu evrede bacaklarda ve diz etrafında şekil bozukluğuna neden olan büyük nodüller yağ birikimleri ve yağ lobülleri görülmektedir.
  4. Evre: Lipolenfödem tablosu bu evrede büyük gelişme göstermiştir.

Lipödem Tanı ve Tedavisi

Lipödemide tanı, genellikle hastanın şikayetleri, öyküsünün dinlenmesi ve fiziki muayeneden sonra konmaktadır. Lipödemi tedavisinde ise ilaçla tedavi mümkün değildir. Çünkü hastalığın sebebi tamam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle Lipödem Ameliyatı ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Bahsedilen bu ameliyat ile hastaya liposakşın yapılacaktır. Liposakşın ameliyatı ile cilt altında bulunan yağ dokusu, 2-5 mm kalınlığında ucu delikli metal borular ile vakum yapılarak vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Bu sayede hasta, fiziksel gücünü tekrar kazanacak ve estetik açıdan da istediği görünüme kavuşacaktır. En önemlisi ağrılar ve hassasiyet şikayetleri giderilebilecektir. Liposakşın ameliyatının pek çok farklı uygulaması bulunmaktadır. Bu nedenle hangi tür müdahalenin yapılacağı hastanın öyküsüne ve uzman doktorun görüşlerine göre belirlenecektir.

Lipödem Ameliyatı Sonrası Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Lipödem ameliyatı sonrasında hastalar, tekrar aynı sorunla karşılaşmamak için doktorun verdiği diyet programına uymaya devam etmelidir. Çünkü yüksek kalori içeren besinler, kilo alımı ve bacaklarda şekil bozukluğuna tekrar sebebiyet verebilmektedir. Düzenli spor, normal beslenme düzeni ve 8-12 hafta bası kıyafetleri kullanılmalıdır. Evde manuel masaj ve mümkünse 8-10 seans lenf drenaj tedavisi alınmalıdır.