OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Lipödem Ameliyatı Nedir?

Lipödem ameliyatı ağrılı selülite sahip olan hastalara uygulanan cerrahi bir işlemdir. Lipödem rahatsızlığı özellikle kontrolsüz bir şekilde kilo alıp veren hanımlarda sıklıkla görülmektedir.2 bacağı da etkileyen bu rahatsızlık oldukça sancı veren bir özelliğe sahiptir. Halk arasında aşırı yağlanma sendromu olarak da bilinmektedir. Lipödem rahatsızlığı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamaktadır. Ergenlik sonrasında hastalık artarak daha çekilmez bir hal alır. Bu nedenle bu rahatsızlığın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir. Lipödem rahatsızlığı yaşam boyunca ilerleyerek devam edecek türde bir hastalık olması nedeni ile erkenden ameliyat olmak son derece önemlidir. Çünkü lipödem rahatsızlığında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır.

Lipödem Ameliyatı Nedir?

Lipödem ameliyatı ağrılı selülite sahip olan hastalara uygulanan cerrahi bir işlemdir. Lipödem rahatsızlığı özellikle kontrolsüz bir şekilde kilo alıp veren hanımlarda sıklıkla görülmektedir.2 bacağı da etkileyen bu rahatsızlık oldukça sancı veren bir özelliğe sahiptir. Halk arasında aşırı yağlanma sendromu olarak da bilinmektedir. Lipödem rahatsızlığı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamaktadır. Ergenlik sonrasında hastalık artarak daha çekilmez bir hal alır. Bu nedenle bu rahatsızlığın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir. Lipödem rahatsızlığı yaşam boyunca ilerleyerek devam edecek türde bir hastalık olması nedeni ile erkenden ameliyat olmak son derece önemlidir. Çünkü lipödem rahatsızlığında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır.

Lipödem ameliyatı Vaser Liposakşın şeklinde uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntem vücuttaki yağ dokusunu eritmeye odaklı olarak geliştirilmiştir. Bu ameliyat basen, popo, bacak, uyluk, kol ve gövde de uygulanabilmektedir. Her bölgeye özgü olarak geliştirilmiş ayrı bir cerrahi müdahale şekli bulunmaktadır. Alt bacak ve diz çevresinde superdry liposuction, basen ve üst bacakta vaser 4D Liposuction ve ileri derece Lipödem hastalarında ek olarak germe işlemi uygulanmaktadır. Lipödem rahatsızlığı için uygulanan cerrahi işlemler sırasında disiplinli ve holistik bir yaklaşım benimsenmelidir. Ameliyat esnasında FTR-lenfödem uzmanı, plastik cerrah, vasküler cerrah, bazen bariatrik cerrah ve fizyoterapist bulunması son derece önemlidir. Cerrahi tedavi esnasında lenfatiklere hasar vermemek son derece önemlidir. Ameliyat esnasında ince kanüller ve mikro-kanüller kullanılmaktadır.

Lipödem Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lipödem ameliyatı öncesinde ilk olarak kliniğimize gelerek alanında uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Hekim tarafından verilen tüm testler eksiksiz bir şekilde yaptırılmalıdır. Daha sonra doktordan alınacak onay ile cerrahi işlem yoluna başvurulmalıdır. Ameliyat öncesinde yeme içme konusunda son derece dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü lipödem ameliyatlarında genel anestezi uygulanmaktadır. Bu hastalık için özel olarak üretilmiş olan giysiler ameliyat öncesi ve sonrasında düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyat öncesinde psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler bu konuda alanında başarılı kişilerden yardım almalıdır. Ameliyat öncesinde yaşadığınız herhangi bir sağlık sorunu ya da alerji durumunuz var ise bu durumu hekimlere önceden bildirmeniz gerekmektedir.

Lipödem Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Lipödem ameliyatı sonrasında öncelikle iyice istirahat etmek gerekmektedir. Çünkü yapılan işlem oldukça zorludur. Ameliyat sonrasındaki iyileşme kısmının hızlanması için düzenli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında yağ oluşumu durumu hastalarda tekrar gözlenebilmektedir. Bu nedenden dolayı düzenli olarak egzersiz ve spor yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında hekimler tarafından verilen tüm ilaçlar zamanında kullanılmalıdır. Bası kıyafeti adı verilen ve ameliyat sonrasında da kullanımı son derece önemli olan bu özel üretim giysiler sürekli olarak kullanılmalıdır. Evde herhangi bir makinadan destek alınarak ya da manuel biçimde ameliyat alanına masaj yapılmalıdır. Masaj, ameliyatlı bölgede ağrı oluşmasını engellemektedir.

Lipödem ameliyatı sonrasında lenf drenaj adı verilen tedaviden belirli bir süre faydalanmak oldukça faydalıdır. Bu nedenle imkânı olan hastalar bu tedavilerden en az 10 seans faydalanmalıdır. Lipödem rahatsızlığı tekrar edebilecek bir hastalık olduğundan dolayı ameliyat sonrasında hasta yaşantısına bir düzen getirmelidir. Bu duruma dikkat edilmemesi halinde hasta kilo almaya başlayarak bacaklarda yeniden şişlikler ve kalınlaşmalar oluşmaya başlamaktadır. Lipödem ameliyatı geçiren hastalarda ameliyat esnasında kesik atılması nedeni ile yara izleri oluşmaktadır. Bu yara izlerinin daha hızlı bir şekilde iyileşmesi ve iz oluşumunun önlenmesi için doktor tarafından uygun görülen cilt kremleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Kesik atılmış yerin herhangi bir mikrop kapmaması için en iyi şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir.