OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Koltuk altı terlemesine Elveda Demenin Zamanı Geldi

Günlük olarak bir aktivite yaptığımızda ya da strese ve heyecana bağlı olarak vücudumuzda terleme görülmektedir. Çeşitli bölgelerde ortaya çıkan bu olay koltuk altında kötü bir koku ve görünüme sebep olmaktadır. Hem bayanlar için hem de erkekler için can sıkan bu olay çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Genelde ter bezlerinin ortaya çıkardığı ter kokusuz olarak bilinmektedir; ancak koltuk altı gibi birbirine temas eden bölgelerde kötü kokular ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da insanlara ciddi anlamda rahatsızlık verebilmektedir. Vücutta görülmekte olan terleme, vücuttaki toksinlerin atılması için gereklidir ve gencinden yaşlısına kadar bütün insanlarda sık sık görülmektedir. Vücuttaki toksinler genelde terleme ve idrar yoluyla atılmaktadır. Terlemeyi azaltmak için ise günde en az 7-8 bardak su içilmesi gerekmektedir. Alkol tüketimi de terlemeyi arttıran faktörlerin başında yer almaktadır. Bu sebeple özellikle de yaz aylarında alkol tüketimine ara verilmelidir. Fazla kilolara sahip olan kişilerin da aşırı terleme ile karşı karşıya kaldıkları bilinmektedir. Bu sorun bazı kişiler için basit gibi görünse de bazı kişileri ciddi anlamda olumsuz etkilemekte ve onların psikolojisini bozmaktadır. Bu gibi durumlarda da çeşitli tedavi yöntemleri devreye girmektedir. Aşırı terleme sorunu olan ve bu durumdan rahatsızlık duyan kişiler tıbbi müdahaleleri tercih etmekte ve terleme sorununun önüne geçmektedir. Bu aşamada olumlu sonuçlara ulaşabilmek için iyi bir araştırma yapılmalı ve doğru doktorlar seçilmelidir. İşinde uzman ve başarılı doktorları tercih etmek çok daha kesin ve kalıcı sonuçlara ulaşmanıza sebep olacaktır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Normal olarak görülebilen terlemeler çeşitli ilaç, krem veya bitkisel ürünler ile geçirilebilmektedir. Aşırı terleme durumunda ise kullanılan bu ürünler yeterli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda doktor müdahalesine başvurulması gerekmektedir. Koltuk altı terlemelerini önleyen tedavi yöntemlerinden bir tanesi botoks tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Botoks uygulaması oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Uygulama öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanmakta ve böylece hastanın hiçbir acıyı hissetmemesi sağlanmaktadır. Yani terleme sorunu için botoks tercih eden kişiler herhangi bir acı hissetmeden operasyonu tamamlamaktadır.

İşlem sırasında ya da sonrasında herhangi bir yan etki görülmesi kesinlikle söz konusu olmamaktadır. Yani koltuk altındaki dokuda herhangi bir zedelenme ya da zarar ortaya çıkmamaktadır. Kas hastalığı olanlara, hamilelere ve emzirme döneminde olan kişilere botoks tedavisi uygulanamamaktadır. Botoks işlemi ter bezlerinde bir şok etkisi yaratacağı için terlemeyi engellemektedir; ancak bu işlemin sonucu 6-7 ay kadar devam etmektedir. Yani yaklaşık 6-7 ay sonra yeniden bu işlemin uygulanması gerekir. Aksi takdirde yeniden terleme olayı görülecektir.

Koltuk Altı Terlemesine Alınabilecek Önlemler

Terlemenin önüne geçebilmek adına uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de iyontoforez olarak bilinmektedir. İyontoforez istenilen maddenin vücuda aktarılması için uygulanan bir elektroterapi yöntemidir. Bu yöntem ile koltuk altı terlemesinin kolay bir şekilde önüne geçilebilmektedir.

Koltuk altı terlemelerinden şikâyetçi olan kişiler ETS ameliyatını tercih etmektedir. ETS ameliyatı koltuk altı terlemesine çözüm getiren tedavilerden bir tanesidir. Bu ameliyatı geçirebilecek olan kişiler doktorlar tarafından tespit edilmektedir. Yani bu ameliyatı geçirmeyi düşünüyorsanız ilk olarak uzman bir doktora danışmanız gerekmektedir. Ameliyat öncesinde bazı muayeneler ve testler yapılmakta ve kişinin ameliyata uygun olup olmadığına karar verilmektedir.