OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Jinekomasti Nedir? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti, erkeklerde kontrolsüz şekilde meme büyümesinden oluşan hastalığa verilen isimdir. Bu durumu ortadan kaldırmak için yapılan estetik cerrahi operasyonuna Jinekomasti ameliyatı adı verilir. Bu operasyon ile erkeklerde meme büyüme sorunu çözülür ve meme olması gereken oranda küçültülür. Bu işlem kesi olmadan ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Kadınlara özgü ve erkek anatomisine uymayan bu yağlanma, erkeklerin ikili ilişkilerinde sorunlar olmasına ve sosyal yaşamında özgüven eksikliğine neden olabilir. Bu durum sadece şişman erkeklerde olmaksızın, zayıf erkeklerde de görülebilir.

Erkeklerde Meme Büyümesinin Sebepleri

Erkeklerde meme büyümesi, çağımızın en büyük sorunları arasında yer almakta olup meme dokusunun bu denli büyümesinin en önemli nedeni gıda sektöründeki kontrolsüz bir şekilde kullanılan katkı maddeleridir. GDO’lu besinler, gıda ürünlerindeki katkı maddeleri ve buna bağlı olarak hormonsal değişimlerden kaynaklı bir durumdur. Ayrıca buna bağlı olarak spor yapmayan, hareketsiz bir yaşam tarzı da erkeklerde meme büyümesini tetikleyici bir etkidir. Bir başka neden ise sağlık sektöründe çeşitli hastalıklar nedeniyle mecburen tüketilen bitkisel ve kimyasal ilaçlardır. Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı, yaşlanma, tümörler ve kistler, tiroid bezlerinin düzgün çalışmaması, böbrek ve karaciğer hastalıkları hormonsal dengeyi bozabilmektedir. Bu durumda erkeklerde meme büyümesinin sebeplerindendir.

Jinekomasti, genellikle 60 yaş üstü bireylerde ya da ergenlik dönemindeki genç bireylerde görülmektedir. Bazı kronik hastalıkları olan insanlarda da görülme riski yüksek bulunmaktadır.

Erkeklerde Meme Büyümesini Önlemenin Yolları

Eğer meme dokusunda olağanüstü bir büyüme varsa, muhtemelen egzersiz ve diyet uygulamaları bu fazla biriken yağ tabakasını yok etmek için yeterli olmayacaktır. Çünkü bölgede depolanan yağ genellikle inatçı ve sabit yapıdadır. Fakat bu durumun ortadan kalkması için diyet ve egzersiz takvimine dikkat ederek ve aksatmayarak, hormonsal dengenin korunmasına yardımcı olur.

Erkeklerde meme büyümesi erkeklerde duygusal ve psikolojik açıdan son derece olumsuz yönde etkileyebileceğinden dolayı kurtulmak için Jinekomasti ameliyatı düşünülebilir.

Jinekomasti Operasyonu Nasıl Yapılır?

Operasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar belli başlıdır. Doktor fiziki bir muayene ile memenin dokusunu incelemelidir; Hastanın gerçekten bir operasyona ihtiyacı olup olmadığını tespit edilmelidir; Gerekli testler yapılmalı ve büyüklüğü tespit edilmelidir; Operasyon genel anestezi ile yapıldığı için hastanın herhangi bir komplikasyona girmemesi için dikkat edilmesi gerekir.

Ameliyat kararı verildikten sonra hasta operasyona alınır. Operasyon 1 ila 1,5 saat kadar sürmektedir. Fakat meme içerisinde bir kist olması durumunda ameliyat süresi uzayabilir. Operasyon esnasında memeye mikro delikler açılarak yağ tabakasının dışarı akıtılması sağlanır. Genelde rahat ve kesisiz bir ameliyat olduğundan hastalar ertesi gün normal hayatlarına devam edebilirler. İz kalmaması için estetik dikiş atılır ve hasta kısa sürede sağlığına kavuşabilir. Ameliyattan sonra bandajlanan bölgedeki gerektiği durumda diren takılır. Bir hafta süresince antibiyotik ve gerekirse ağrı kesici verilir. Haftalık kontrollerden sonra bandajlar çıkarılır. Daha sonra hasta 3 ay boyunca bir korse takarak doktorun tavsiye ettiği sıklıklarla sağlık kontrollerine devam eder.

Tedavisi tamamlandıktan sonra hastanın ameliyat süreci bitmiş olur. Bir daha tekrarlama ihtimali düşük olan jinekomasti ameliyat ile düzelir.

Jinekomasti Riskini Azaltmak İçin Yapılabilecekler

Sağlıklı ve doğal beslenmeye önem vermek, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımından uzak durulmak, vücut geliştirmek için alınan takviyeleri konusunda uzman olan kişilerin tavsiyeleri çerçevesinde kullanmak, eğer sürekli bir hastalığınız varsa ilaçlarınızı kontrol etmek ve doktorunuza danışmak sizi jinekomasti olma riskinden uzak tutacaktır.