Burun estetiği ameliyatları ve septumdeviasyonu (burun tıkanıklığı) sonrasın da hastaların sorun yaşamaması ve dikkat etmesi için doktorun vermesi gereken bir takım ilaçlar bulunmaktadır. Hastalar bu ilaçlar sayesinde iyileşme sürecini daha rahat ve hızlı bir şekilde tamamlamaktadırlar. Burun estetiği ameliyatı sonrasın da her ne kadar antibiyotik kullanımı tartışılsa da genel olarak hastalara antibiyotik takviyesi yapılır. Ameliyat sonrası beş gün süreyle hastalara antibiyotik verilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasın da çok fazla ağrı sızı olmasa da yine hastalara ağrı kesici haplar tavsiye edilmektedir. Daha sonra okyanus suyu ya da deniz suyu dediğimiz spreylerin her iki burun deliğine de sıkılması gerekmektedir. Böylece hasta daha rahat nefes almakta ve burun içini temizlemektedir. Burun içerisin de bulunan kan, pıhtı ya da burun ifrazatının giderilmesi için önemli bir takviye türüdür. Hastalar doktorun tavsiye ettiği bu tarz ilaçları kullanabilirler. Ancak hasta kendi isteğine göre ilaç kullanımını gerçekleştiremez. Çünkü kullanılan ilaçlar hasta da baş dönmesi yapabilmektedir. Doktorun verdiği ilaçlarda belirli süreler de kullanılır ve düzenli sprey kullanımı gerçekleştirilmelidir. Burun ameliyatından sonra meydana gelebilecek olan göz etrafı morlukları içinde herhangi bir tedavi amaçlı kremler verilebilir. Yine bahsettiğimiz üzere doktor kontrolünde olan ilaçlardır bunlar. Daha sonrasın da hastanın kendine dikkat etmesi ve vitamin takviyelerinin yapılması gerekir. Hasta kendisi beslenmesine dikkat ederek yapacağı takviyenin yanı sıra doktorun verdiği vitamin olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Burun Ameliyatları Riskli midir?
Ameliyatlar her zaman insanları korkutmuştur. Sebebi ise ameliyat sonrası ağrıların ve sancıları olmasıdır. Bunun yanı sıra birde ameliyat sonrası meydana gelen riskler karşımıza çıkmaktadır. Küçük basit bir ameliyatın bile risk faktörü bulunmaktadır. Yani her ameliyatın risk ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar ameliyat olmadan önce tedirgin olurlar ve endişe duyarlar. Bu ameliyatlardan bir tanesi de burun ameliyatıdır.
Burun ameliyatı da diğer ameliyatlar gibi risk faktörü taşımaktadır. Burun ameliyatı burun kemiğinin uygun bir şekilde kesilmesiyle gerçekleştiği için oldukça estetik bir komplike işidir. Anesteziye ilişkin de riskleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra burun ameliyatların da kanam, nefes almada güçlük, enfeksiyon, akıntı, nadiren koku almada geçici kayıplar olabilmektedir. Burun kemiğinin ve kıkırdağın en son ki halini ve şeklini alması ve dikişlerin alınması ya da erimesi sonrası burun ucunda düşme meydana gelebilmektedir.
Operasyon tabiki bu riski göze alarak gerçekleştirilmelidir. Bazı durumlarda ise hasta ikinci bir ameliyatı olmaktadır. Ameliyattan sonra hastanın görüntüsünü beğenmemesi veya herhangi bir sorun nedeni ile ikinci bir operasyon gerçekleştirilir. Bu ikinci ameliyat genelde ilk ameliyat sonucunu daha iyi hale getirmek durumu daha da iyileştirmek için uygulanır ve lokal anestezi şeklinde gerçekleşir. İkinci bir operasyon için altı ile on iki ay arasında bir bekleme süresi geçmelidir. Bu süre boyunca buruna dikkat edilmesi gerekmektedir ve burna darbe alınmamalıdır.