OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Burun Ameliyatı Sonrası Beslenmede Değişiklik Yapılmalı mı?

Burun estetiği sonrası yapılması ve dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Hastanın daha rahat etmesi ve daha memnun kalması için beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Burun ameliyatı sonrası hataya özel bir beslenme programı yazılmaz. Ancak hasta beslenmesine dikkat etmelidir. Ve bunun sonucunda hastada daha hızlı bir iyileşme görülecektir. İlk başta kabız olunmaması için özen gösterilmeli ve posalı gıdalar menüde yer almalıdır. Çünkü kabızlık beraberinde ıkınmayı da getireceği için hastada burun kanmasını tetiklemektedir. Yara henüz tazeyken bu kanma olası bir durumdur. Yemek yerken çok fazla sıcak buhrarlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Çorba, süt gibi çok kaynamış gıdalardan uzak durulmalıdır. Bununla birlikte protein içeren besinler daha çok tüketilmelidir. Protein yaraların iyileşmesinde etkili bir vitamindir. Bu nedenle öğünlerimizde et, balık, beyaz et, yumurta gibi protein içeren besinler, portakal, çilek, limon, mandalina, kivi gibi C vitamini içeren gıdaları belirli oranlarda tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra sigaradan, purodan, pipodan uzak durulması gerekmektedir. Çünkü bu tarz nikotin içerikli ürünler her zaman kandaki akışı olumsuz etkilemektedir Bu nedenle başarılı bir burun ameliyatını da olumsuz yönde etkileyecektir. Burun ameliyatı sonrasın da hastada ödemler ve şişlikler görülecektir. Bu ödemlerin azalması için tuzsuz diyet yapılması tavsiye edilir. Besinlere ek olarak tuz takviyesi gerçekleştirilmemelidir. Yine hastaların genel sağlık açısından dikkat etmeleri için ağır kızartmalardan uzak durmaları gerekir.

Burun Estetiği Sonrası Sigara Ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı hakkında az çok insanların genel bir bilgisi ya da tecrübeleri vardır. Çünkü gelişen teknoloji ile bilgilendirme ve reklamlar her yerde göz önünde durmaktadır. Bilinçli bir toplum yapısına sahip olabilmek için bu uygulamalara dikkat etmek gerekmektedir. Sigaranın sağlık açısından vücutta yaptığı değişiklikleri göz önüne alacak olursak sigara kanda ki akışı yavaşlatan bir etkiye sahiptir. Çünkü sigarada bulunan nikotin bunu tetiklemektedir.

Burun estetiği olmak isteyen herhangi bir hastanın genel sağlık durumunun da iyi olması gerekmektedir. Kan değerlerinden kalp sağlığına kadar birçok kontrollerinin araştırılması ve incelenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sigara içen bir bireyseniz sigara kullanımını bir süreliğine bırakmanız gerekmektedir. Çünkü estetik ameliyatlarda önemli nokta dikiş hattının düzenli bir şekilde iyileşmesidir. Sigara da bildiğimiz üzere dikiş üzerinde ki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesinin bozar. İçerisinde yer alan binlerce toksit madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır.

Yara iyileşmesi için gerekli olan en önemli şey o bölgede yer alan kan dolaşımının çok iyi olması ve kanlanması ayriyeten o bölgeye oksijenin gitmesi önemli bir husustur. Sigara ameliyat bölgesinde ki kan akımının azaltır. Kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesini engeller. Sizin içmenizin yanı sıra sigara içilen ortama bile girmemeniz gerekmektedir. Alkol ise vücutta su tutulmasına ciltte ise kuruluğa yol açar. Ve ameliyat bölgesinde ki çözülmeyi geciktirir.