OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Bacak İnceltme Ameliyatı Nedir?

Bacak İnceltme Ameliyatı nedir sorusunun cevabı bu yazıda. Baldır ve bacak kısmında orantının belirli bir düzen içerisinde olması, gerek kadın gerekse erkekler için fazlası ile öne taşımaktadır. Günümüz dünyasında kişilerin, vücut estetiklerine fazlası ile önem vermesi de bu bölgelerde meydana gelen sorunların ortadan kaldırılması ile ilişkilidir. Bacaklarda meydana gelen eğrilikler veya incelikler, genel anlamda bir sorun teşkil ettiği anlamını taşımaktadır. Sıklıkla erkekler, bacak kısımlarında bir kalınlık olmasını isterken, kadınlar bacaklarındaki görüntünün sistematik olarak güzel ve ince görünmesini istemektedir. Böyle bir tekniğin başlangıç tarihi ise 1970’li yıllara kadar dayanmaktadır.

Bacaklarda meydana gelen simetrik şekil bozuklukları, kişilerin yapmış olduğu hatalar nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler arasında yer alan düzenli ve dengeli beslenmemek ile günlük hayatımızda sporun çok az yer kaplaması gibi nedenler, bacaklarda şekil bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Özellikle ülkemizde spor, hala insanların önemini anlamadığı bir aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük yaşlarda çocukların spor faaliyetleri ile ilgilenmesi noktasında ise bacaklarda meydana gelebilecek bu şekil bozukluklarını minimize etmektedir. Ayrıca bacak inceltme ameliyatlarının sırf estetik kaygısı için uygulanmadığını belirtmek gerekmektedir. Özellikle ‘Polio’ gibi rahatsızlıklarda da bacak inceltme ameliyatları sıklıkla tercih edilmektedir.

Bacak inceltme ameliyatı öncesinde sağlık durumunuzun iyi seviyede olması çok önemlidir. Bu ameliyatı olacak hastaların gerek öncesi gerekse ameliyat sonrasında sigara içmemesi gerekmektedir. Özellikle kan sulandırıcı, vitamin gibi ilaçları kullanan kişilerin minumum 10 gün öncesinden kullanmış oldukları ilaçları bırakmaları istenmektedir. Bacak inceltme ameliyatları, genel anestezi ve lokal anestezi olmak üzere 2 yöntemle de yapılabilmektedir. Sıklıkla ameliyat süreleri, 1-4 saat arası değişkenlik göstermektedir. Daha sonra gerekli bilgilendirilmenin yapılmasının akabinde estetik operasyonlara başlanmaktadır.

Bacak İnceltme Ameliyatı Sonrası

Bacak inceltme ameliyatı (estetiği) sonrasında neler yapılmalıdır, iyileşme açısından bunların iyi bilinmesi gerekir. Yapılacak olan bacak inceltme ameliyatları, sıklıkla 1 veya 2 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Ameliyat sonrasında ise hastaların 2-3 gün süre ile ayaklarını dik bir pozisyonda tutması gerekmektedir. Sargıların çıkarılması sonrasında ise hastalar günlük yaşantılarına dönebilmektedir. Fakat hastaların iş yaşamına dönüşü normal yaşantısından biraz daha geç bir vakit almaktadır. Bu anlamda bu süre, 6-7 gün arasında uzayabilmektedir. Ameliyat etkisinin tamamen ortadan kalkması ise yaklaşık 6 haftayı bulmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerin ameliyat sonrasında en az 3 ay spor aktivitelerinden uzak durmaları önerilmektedir. Bacak inceltme ameliyatlarının çeşitli riskleri de yok değildir. Ancak bu ameliyatlarda riskin düşük risk grubunda yer aldığının bilinmesi gerekmektedir. Bacak estetiği ameliyatının ayrıca hamilelik ve emzirme aktivitelerine hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Bacak inceltme ameliyatında 2 tür yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında protez ve yağ dolgusu gelmektedir. Bacak inceltme ameliyatları esnasında; inceltme, çarpık bacak işlemleri ve kalınlaştırma işlemleri uygulanmaktadır. Özellikle çarpık bacak işlemleri ameliyatında, bacakların yapısından dolayı var olan bozuklukları gidermek için cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Bacak İnceltme Ameliyatı Kimlere Yapılabilir ?

Bacak inceltme ameliyatları, 15 yaş üzeri herkese yapılabilmektedir. 15 ve 18 yaş aralığında olan kişilerin ameliyatı için ise ebeveyn onayı istenmektedir. Kalın bacak problemi yaşayan kişiler, yürümekte problem yaşayabilmektedir. Bu nedenle yürüyüş problemini ortadan kaldırabilmek amacı ile bacak inceltme ameliyatları ilerleyen yaşlarda da yapılabilmektedir.

Bacak İnceltme Ameliyatının İz Bırakma Olasılığı Nedir ?

Bacaklarda meydana gelen kalınlaşmalar neticesinde bacak inceltme ameliyatlarında kesilerin yapılması söz konusudur. Ameliyat sonrasında hastaların bacaklarındaki kesiler yok olmaktadır. Bu sebeple kişilerin, bacak inceltme ameliyatı sonrasında kesi izi kalması korkusunun yersiz olduğunu belirtmek gerekir. Bu bakımdan cerrahların gerekli önlemler alması neticesinde kesik izlerinde gözle görülür derecede kaybı söz konusu olmaktadır.