OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Yüz Kaldırma

Vücudun her bölgesinde zamanla oluşan, ama yüzümüz aynaya bakınca ilk gördüğümüz yer olması nedeniyle yerçekiminin etkisi ve kişinin yaşam kalitesi, sigara kullanımı gibi faktörlerde eklenince aşağıya doğru bir sarkma başlar. Malesef buna yaşlanma belirtisi diyoruz. Yüzün yukarı doğru canlı ve diri görüntüsü gençlik belirtisidir. Yaşın ilerlemesiyle oluşan bu görüntü yüzün yukarı kaldırılmasıyla birlikte yüz ovalinin netleşmesine ve daha genç bir görünüm elde etmemize olanak sağlar.

Yüz Kaldırma

Vücudun her bölgesinde zamanla oluşan, ama yüzümüz aynaya bakınca ilk gördüğümüz yer olması nedeniyle yerçekiminin etkisi ve kişinin yaşam kalitesi, sigara kullanımı gibi faktörlerde  eklenince  aşağıya doğru  bir sarkma başlar. Malesef buna yaşlanma belirtisi diyoruz. Yüzün yukarı doğru canlı ve diri görüntüsü gençlik belirtisidir. Yaşın ilerlemesiyle  oluşan bu görüntü yüzün yukarı kaldırılmasıyla birlikte yüz  ovalinin netleşmesine ve daha genç bir görünüm  elde etmemize olanak sağlar.

Burada tüm vücudu bir bütün olarak ele almak ve  kaliteli yaş almak ve ihtiyarlamadan yaşlanmak adına yapılması gerekenlere  değil spesifik olarak yüz kaldırma yöntemlerine bakacağız.

Genç, dinamik bir yüzde elmacık kemikleri seviyesinde bir çıkıklık, ağız seviyesinde bir çöküklük olması gerekiyor. Yanaklar yer çekiminin ve yaşlanmanın etkileri ile aşağı doğru sarkar. Öyle ki bu sarkıklık artık elmacık kemiklerini ortaya çıkaracak kadar belirginleşebilir. Üstelik bu sarkan  dokular daha altlarda, ağız seviyesinde bir dolgunluk ta yaratır. Buda yüzün kare bir görünüm almasına neden olur.

Yüz kaldırma da  plastik cerrah olarak en çok uyguladığım ve hasta memnuniyetinin de fazla olduğu endoskopik orta yüz germe işte tamda bahsettiğimiz bu görüntünün yok olmasında  etkili bir ameliyattır.

Aynada 45 derece açıyla yüzünüze bakın. Normal şartlarda elmacık kemiklerinizin yüksekte ağız seviyesinde yanaklarınızın da olabildiğince içerde olması ideal. Eğer bu oranlar tersine dönmüşse, yani yanaklarınız çıkık ama elmacık kemikleriniz düzleşmişse bu ameliyat sizin için uygun olabilir.Bu mutlaka yaşlılıkta yapılan bir ameliyatta değil. Bu ameliyatı olan hastaların önemli bir kısmı 20’li yaşlarda ve doğuştan sarkık yanaklara sahip kişilerde olabilir.

Yüz Kaldırma Nedir?

Yüz kaldırma da bir başka  ameliyat ise klasik yüz germe operasyonudur. Yüzdeki  kas, yağ ve sinir dokusunu oluşturan Smass denilen yapı asılarak yüzdeki sarkma düzeltilir ve bolluk oluşturan deri de uygun ölçüde alınır. Aynı anda alt ve üst göz kapağında oluşan yaşlılık belirtileri de düzeltilebilir. Bu bölgeden deri alımı ve yer değiştirmiş yağların uygun yere taşınması ve fazla olanların alınması yapılır. Ayrıca 60’lı yaşlardan sonra boyun bölgesinde sarkma oluşur. Yine yüz germe ameliyatı sırasında boyun kası da bir iç korse giymişcesine toplanabilir. Sarkan deri uygun ölçüde uzaklaştırılabilir. Kilosu fazla olan hastalarda boyundan yağ alınması da gerekebilir.

Kulak üzeri saçlı deriden başlayıp kulak önünden aşağı uzayarak kulak arkasından kulak arkası saçlı deriye dek devam cerrahi kesi ile yüz derisi kaldırılır. Yüzde sarkma oluşturan yüz kaslarını içeren yumuşak doku özel dikişler ile asılır. Derinin fazlalık yapan kısmı uzaklaştırılır.  Böylelikle şakak, yanak ve çene bölgesindeki deri bollukları ortadan kalkar. Ağız kenarındaki gülme çizgilerin derinliği azalır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Yüz germe esnasında göz kapağı estetiği ve boyun germe de yapılabilir.  Bu nedenle ameliyat süresi 4 ile 7 saat arasında değişebilir.

Ameliyattan 1 gün sonra kulak arkasından alandaki sıvıların toplanmasını önlemek üzere konulan dren alınır. Ameliyat sonrası buz uygulaması iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyatı 2. günü taburcu olunur. 1 haftada yüz ve göz kapaklarındaki dikişler alınır. 10. günde saç içindeki metal dikişler alınır. Ameliyattan 2 gün sonra banyo yapılabilir. Yüzde yaklaşık birkaç hafta içinde düzelen bir hissizlik olması normaldir.