OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözümleri

Sağlıklı bir insanda her gün 50 ila 100 saç telinin dökülmesini normal sayabiliriz. Eğer normalden fazla saç döküldüğünü fark ettiyseniz bunun için önlem almalısınız. Ne tür bir önlem alınacağı konusunda ise her zaman öncelikli olarak hekiminize danışmalısınız.

Günümüzde hem kadın hem de erkekler saçlarının sık ve gür olmasını isterler. Her ne kadar saç dökülmesi daha çok erkeklerle özdeşleştirilse de kadınlar da saç dökülmesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Saç dökülmesini önlemek ve daha sık ve gür saçlara sahip olabilmek için öncelikle bu sorunun nedenlerine bakılmalıdır.  Hekiminizin yapacağı değerlendirmeler sonucunda saçlarınızın neden döküldüğü ve ne tür bir tedavi uygulanması gerektiği netleşecektir.

Saç dökülmesinin altında yatan nedenlere genel olarak baktığımızda ise en başta yoğun stres, hormonel dengesizlikler, demir eksikliği, tiroid bezinin düzensiz çalışması gibi çeşitli sebepleri görmekteyiz. Bunların dışında ise mevsimsel değişiklikler de saç dökülmesini hızlandırmaktadır.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

  • Stres: İş ve ev yaşantısının getirdiği yoğun stres birçok insanı ruhen ve bedenen yormakta ve bunun sonucunda da birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Yoğun stres altında kalan bireylerde saç dökülmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur.
  • Hormonel Dengesizlikler: Kadınlarda özellikle  gebelik sürecinde östrojen dalgalanmaları yüzünden saç dökülmesi yaşanabilir.
  • Yetersiz Beslenme: Demir ya da A ve B vitamini eksikliğinde ve dengesiz beslenmenin bir sonucu olarak saç dökülmesi yaşanabilir.
  • İlaçların ya da Tedavilerin Yan Etkileri: Uzun süre kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bireyler saç dökülmesini yaşayabilir. Özellikle kemoterapi görenlerde saç dökülmesi olması çok normaldir.
  • Androjen alopesi: Çoğunlukla erkeklerde görülen bir saç dökülme çeşididir. Genetik ve hormonal etkenlerle ortaya çıkar. Tedbir alınmadığı takdirde kellik kaçınılmaz olur.

Saç Dökülmesinin Çözümleri

  • Alternatif Çözümler: Saç dökülmesiyle karşılaşanlar bir hekime başvurmadan önce genellikle alternatif yollara başvururlar, çeşitli şampuan ve yağları kullanırlar. Sarımsak şampuanı, çam terebentin yağı ve zeytinyağı ilk kullanılan ürünler arasındadır. Bu ürünler bazı kişilerde etkili olmasına rağmen kullanmayı bıraktıklarında yine aynı saç dökülmesini deneyimlerler.
  • İlaç Kullanmak: Saç dökülmesini durdurmak isteyenler pratik bir çözüm olarak bazı ilaçları ve kremleri kullanmaya başlayabilir. Genellikle Finasteride, Minoxidil gibi krem ve ilaçları kullanmak her ne kadar saç dökülmesini önlese de kullanmayı bıraktığınızda yine eski saç dökülmesi geri gelecektir. Ayrıca uzun sure bu ilaçları kullanmanın birçok yan etkisi olacaktır.
  • FUE Saç Ekimi: Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle artık saç dökülmesinin kesin çözümü halk arasında bilinen adıyla “saç ekimi” dir. FUE Saç Ekimi ‘donör alanı’ olarak adlandırılan bölgeden, saçın daha seyrek olan bölgelerine nakil edilmesi olarak açıklanabilir.