OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı için 18 yaşını geçmeniz gerekmektedir. Kulak kepçesi hızlı gelişen organlardan bir tanesidir. Küçük yaştan itibaren kulak gelişimi tamamlanmaktadır. Bunun için aslında 18 yaşının geç olma durumu ihtimaller arasındadır. Kulak kepçesi olan çocuklarda ruhsal anlamda da bozukluk görülebiliyor. Bu nedenle bu ameliyatın erken bir süreçte yapılması faydalı olacaktır. Bu ameliyat çocuklarda yapılması gerekiyorsa genel anestezi yöntemi uygulanması uygun görülür. Ancak 15 yaş ve üstü için bu işlem değişmektedir ve lokal anestezi uygulanır. Ameliyat yapılırken asıl amaç kulağın şekline zarar vermemektedir. Kulağın arkasına ufak bir kesik atılmaktadır. Ameliyattan sonra kulağın şeklini koruyabilmesi için dikişler atılmaktadır fakat bu dikişler önemlidir ve özenle yapılmalıdır. Bu yöntemin haricinde kesin bir yöntem olan iple kepçe kulak operasyonu vardır. Bu yöntem kesin bir sonuç almak isteyenler için iyi bir yöntemdir. Ameliyat da kıkırdağın şekillendirilmesiyle yapılan bir ameliyat türüdür. Kulakta herhangi bir iz bırakmaz. Operasyondan sonra psikolojik anlamda düzelmeler meydan geldiği görülmüştür. Peki ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir.

Kepçe Kulak Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyattan sonra hastanın yüksek bir yastık kullanması ve sırt üstü yatması gerekmektedir. Ağır yük taşımamalı spor yapıyorsanız hafif sporların yapılması tercih edilmeli ve bu konulara özen gösterilmeye dikkat edilmelidir . Ameliyat  sonrasın da kulağınızdaki bandajlar yavaş yavaş çıkartılıp dikişlerinizde kendini atmaya başlayacaktır. Ameliyat sonucunu net bir şekilde görmek istiyorsanız 1 -1,5 ay beklemeniz gerekmektedir. Kesin sonucu alacağınızdan emin olabilirsiniz. Kulaklarınızda bir süre şişlik veya kızarıklık görülebilmektedir. Zorunlu olmasa da 2-3 hafta boyunca sporcu bandı kullanılması tavsiye edilir. Başka bir tavsiyeyi konu alacak olursak yaz aylarında yapılan bu ameliyat da güneş kremi kullanılırsa sizin için faydalı olacaktır. Bu önerilere dikkat edilmesi durumunda iyileşmeniz daha da hızlı bir süreç alacaktır. Ameliyatta genel anestezi kullanılmamışsa aynı gün içinde taburcu edilebilir. Genel anestezi ile yapılan ameliyatta durumlar farklılık gösterebiliyor. Bir iki gün hastanede beklenilmesi uygun görülebilir. Hastaların merak ettiği bir diğer konu bu ameliyatın işitme kaybına neden olabilmesi söz konusudur. Böyle bir durumun yaşanması mümkün değildir. Bu yöntemlerden sonra doğal görünümünüze kavuşup sağlıklı yaşamınıza devam edebilirsiniz.

Ameliyat Sonrasında Banyo Yapılabilir Mi?

Kepçe kulak ameliyatı yapıldıktan sonra bir müddet bandaj kullanılmalıdır. Bandaj çıkarıldıktan sonra dikişlerin zarar görmemesi için bir müddet duş alınmaması gerekmektedir. Dikişler alındıktan sonra duş alınabilmektedir. Duş alırken çok sıcak yada çok soğuk su kullanılmamaya özen gösterilmelidir.  Ameliyat sonrasında işlem uygulanan bölgelerin üzerine yatılmamasına özen gösterilmelidir.

Ameliyattan Sonra Kulak Eski Haline Dönebilir Mi?

kepçe kulak ameliyatı yapıldıktan sonra kulağın eski haline dönme durumu olmamaktadır. tamamen güvenli ve çok tercih edilen kepçe kulak ameliyatı bir çok insan tarafından tercih edilmektedir.