OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Dudak Dolgusu Türleri Nelerdir?

Bayanların dudaklarının istenilen şekle ve de dolgunluğa kavuşması için dermal dolgu maddeleri ile işlemler gerçekleştirilir. Kullanılmış olan dolgu maddesine göre dudaktaki etkisi kalıcı ya da geçici olacaktır. Hyalüronik asit (HA) ismi verilen madde genç yaştaki kişilerde kendiliğinden salgılanan bir madde olmasından dolayı dudağın nemli ve esnek bir şekilde olmasını sağlar. Dermal adındaki dolgu maddeleri HA(hyalüronik asit) etkilerinin aynısını taklit eder ve bu şekilde dudakların dolgunluğunu artırmayı başarmış olurken dudak kenarlarında oluşmuş olan dudak kenarı çizgilerini de azaltmış olur. Artecoll dudakların şişkin görünmesini sağlayan sentetik bir malzeme çeşididir. Sentetik olması sebebi ile kolojen ya da yağ enjeksiyonuna göre alerjik bir reaksiyon ile karşılaşılma riski daha fazladır. Fakat bunun yanı sıra daha uzun ömürlü bir işlem olduğunu da unutmamak gerekir. Otolojen işlemi vücudun başka bir kesiminden alınan kolojenin kullanımı yani enjekte edilmesi işlemidir. Bu işlemde alerjik riski yoktur. Fakat diğer işlemde olduğu gibi uzun ömürlü bir işlem değil, geçici bir süre için yapılmış bir işlem yani ileriye dönük etkisini yitirecek bir uygulama yöntemidir. Bu uygulama şekli uzun süre kullanmak istemeyenler için iyi bir seçenek olmaktadır. Kolojen maddesi ineklerden alınarak dudaklara enjekte edilebilir. Bu uygulama şeklinde de alerjik riski vardır. Bu sebepten dolayı tam olarak kullanımına başlanmadan önce cerrahın hastaya test uygulaması en sağlıklı olanıdır. Sonuçlar ortalama olarak 1 ay ile 3 ay arası dayanabilmektedir. Hastanın kendi kalçasından ve ya gövdesinden alınan yağ dudaklara enjekte edilebilmektedir. Bu uygulama yönteminde de herhangi bir alerjik risk yoktur ve kalıcı bir sonuç alınması ihtimalide yüksektir.

Dudak Dolgusu Sonrası Riskleri Nelerdir?

Tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi dudak dolgusu operasyonunda da oluşması muhtemel riskler mevcuttur. Ama bu riskler yani yan etkiler ortalama olarak birkaç gün içerisinde iyileşecektir. Daha sonrasında ise istenilmiş olan görüntüye sahip olabilirsiniz. Bu yan etkilerden bazıları şunlardır.

-Dudağa dolgu esnasında enjeksiyonun yapılmış olduğu alanlarda oluşabilmesi muhtemel kanamalar.

-Dudakta oluşabilecek olan morluklar ve şişlikler.

-Dudak kısmında enjeksiyon yapılmış olan bölgede kızarıklıklar.

-Dudak bölgesinde oluşmuş olan hassasiyet.

Bun yan etkiler doğal olan yan etkilerdir bunların yanı sıra daha önemli ce daha ciddi yan etkileri de maalesef ki mevcuttur. Bunlardan bazıları da;

-Yedi ila on güne kadar sürebilen morluklar ve şişlikler.

-Dudakta yer alan şişliklerden dolayı dudağın farklı farklı boyutlarda olması.

-Dudak dolgusunun içerisinde oluşması muhtemel topaklı yapılar.

-Enfeksiyon riski

-Enjeksiyon esnasında yanlışlık sonucu bir kan damarına enjeksiyon yapılması ve bunun sonucu olarak ta doku kaybı riski.

-ülser ya da cildin sertleşerek gerginleşmesi durumu

-Kızarıklığa sebebiyet verecek olan alerjik riskler.

-Kaşıntı

-Bu risklerden herhangi birisi ya da bunların dışında herhangi bir durum oluştuğu andan itibaren cerrahınız ile irtibata geçilmesi önemli konularda birisidir. Sizlerin önemsiz gibi gördüğünüz bir konu cerrahınız için büyük önem teşkil edebilir. İleriye dönük daha büyük riskler doğurabilir bunu önlemek için cerrahınızla bu süreçte iletişim içerisinde olmanız unutulmaması gereken kurallardan birisidir.